LED verlichting; Een overzicht van de voor- en nadelen

Waarom kies je voor LED verlichting?

LED verlichting wordt steeds populairder in de wereld van het interieur. Niet voor niets uiteraard, want er kleven veel voordelen aan het toepassen ervan. Kleven er dan helemaal geen nadelen aan het gebruik van LED verlichting? Natuurlijk wel! Wij zullen in dit artikel uitgebreid ingaan op deze voor- en nadelen van LED verlichting. Na het lezen van deze blog heb je een goed overzicht van alle plussen en minnen en kun je uitstekend bepalen of je voor LED kiest, ja of nee.

Alle voordelen van LED verlichting op een rij

 1. LED verlichting verbruikt weinig energie
  Bij de meeste mensen is deze positieve eigenschap van LED wel bekend. In vergelijking tot gloei- en halogeenlampen verbruiken LED lampen tot 80%/90% minder energie. Wil je dus besparen op het verbruik van energie? Vervang jouw gloeilampen dan vandaag nog voor LED lampen. Het verschil in prijs tussen LED- en gloeilampen is groot, maar dit verschil wordt enorm snel terugverdiend. Ook op spaarlampen verdien je het verschil in prijs snel terug, al is het verschil in verbruik kleiner (30%-50%). Ook ten opzichte van de bekende TL-buizen is LED verlichting beduidend energiezuiniger. Hierbij geldt steeds; hoe langer de lampen branden, hoe sneller LED zich terugverdiend ten opzichte van de genoemde lichtbronnen.
 2. LED verlichting gaat erg lang mee
  LED lampen gaan veel langer mee dan de conventionele verlichting. Neem bijvoorbeeld de gloeilamp, deze gaat gemiddeld zo’n 1000 uur mee. LED verpulvert deze levensduur met maar liefst 35.000 branduren. Ook halogeenlampen (3000 uur) en spaarlampen (5000 uur) kunnen bij lange na niet op tegen LED verlichting. Voor jouw beeld; een LED lamp zou je dus ruim 3 jaar lang de hele dag aan kunnen zetten. Ongelooflijk!
 3. LED lampen worden qua warmte van het licht steeds beter
  Toen LED licht voor het eerst op de markt verscheen, was de kwaliteit van het licht in geen enkel opzicht te vergelijken met de gloeilamp. LED licht was vooral heel kil en daarom absoluut niet populair in het interieur. De laatste jaren is de techniek echter enorm verbetert en is het LED licht veel warmer geworden, zodat het nu ook veel wordt toegepast in huis. De verwachting is dat LED in de komende jaren nog minder kil zal worden en steeds meer richting de gloeilamp zal gaan.
 4. LED verlichting brandt direct op 100%
  Misschien ken je het wel bij de conventionele TL-buis; als je hem aanzet dan flikkert de lamp eerst wat, om vervolgens 100% te branden. En de spaarlamp, die eerst op moet warmen voordat hij 100% brandt. In de wc kan dit bijvoorbeeld erg lastig zijn en wil je direct 100% licht. LED verlichting wint deze strijd met glans.
 5. LED lampen worden niet heet
  Je hebt je vast wel eens gebrand aan een gloeilamp. Als je gloeilampen een tijdje aanzet, dan worden ze ontzettend heet. Zet je een gloeilamp uit omdat je de lamp wil vervangen, wacht dan even want de lamp is waarschijnlijk gloeiend heet. LED verlichting is veel en veel koeler, omdat het de energie voor 80% omzet in licht. LED verlichting moet echter wel goed gekoeld worden, want anders gaan de lamp kapot. LED verlichting is minder brandgevaarlijk dan andere verlichting.
 6. LED lampen zijn er in allerlei soorten en maten
  LED verlichting vind je in allerlei varianten. Zo heb je niet alleen peertjes, maar heb je bijvoorbeeld ook LED-lijnen, zoals toegepast in onze houten en stalen balklampen. Daarnaast is LED licht er ook in ontzettend veel verschillende kleuren en is ook de lichtintensiteit naar wens aan te passen. Duidelijke voordelen ten opzichte van andere conventionele lichtbronnen.
 7. LED lampen zijn veel steviger gebouwd
  De bekende gloeilampen zijn nogal kwetsbaar. Geef er een iets te harde tik tegenaan en de lamp zal waarschijnlijk niet meer werken. LED lampen zijn echter steviger en robuuster gebouwd, waardoor ze ook meer schokbestendig zijn. Ook dit is een reden dat LED verlichting uiteindelijk duurzamer is dan andere lichtbronnen.
 8. LED verlichting is niet giftig
  In tegenstelling tot spaarlampen, is LED verlichting niet giftig. In spaarlampen zitten namelijk gevaarlijke stoffen zoals kwik. Een spaarlamp dient dan ook bij het chemisch afval gedeponeerd te worden, wanneer deze kapot is.
 9. LED verlichting is op afstand te bedienen
  De mogelijkheden op het gebied van LED verlichting volgen elkaar in rap tempo op. Zo is LED verlichting bijvoorbeeld al op afstand te besturen. Hoe relaxed is het wanneer je vanaf je bank de verlichting in kunt stellen?

Alle nadelen van LED verlichting op een rij

 1. LED lampen kunnen niet goed tegen warmte
  Een van de belangrijkste aandachtspunten bij LED verlichting is dat de lamp goed moet kunnen koelen. Denk je daar niet aan, dan loop je de kans dat de lamp binnen no-time kapot is. Wij hebben bijvoorbeeld in het ontwerp van onze balklampen uitgebreid rekening gehouden met de warmte-afvoer van de LED bron.

  LED it beam Steellight Balklamp

  In ons ontwerp hebben we uitgebreid rekening gehouden met de afvoer van warmte.

 2. LED verlichting is duur
  We gaven hierboven al aan dat LED verlichting duurder is dan andere conventionele lichtbronnen. Gelukkig verdient het LED licht zich snel terug, maar de investering moet natuurlijk wel gemaakt worden. Vooral bij LED lampen van hoge kwaliteit kan de prijs snel oplopen. Je krijgt er dan echter wel echt iets moois voor terug.
 3. LED lampen zijn nog niet goed dimbaar
  Hoewel LED licht nog niet goed dimbaar is via de standaard dimmers, bestaan er ook LED bronnen die dat wel zijn. En laten we nu net deze LED lijn toegepast hebben in onze LED it beam balklampen!

© Indusigns 2019